28 Temmuz 2007 Cumartesi

Hıyar oldu artık - Bölüm 3

Havalar ısındı, kapta büyüttüğüm hıyar tohumları filizlendi, büyüdü ve artık toprağa ekilecek duruma gelmişti.

19 Mayıs tarihinde önceden almış olduğum biber fideleriyle birlikte yetiştirdiğim hıyar fidesinide büyükçe bir saksıya diktim.

Görüldüğü gibi soldan ikinci ve çok ufak olan hıyarı ilk diktiğimde ölecek gibi duruyordu. Ama gün geçtikce toprağa uyum sağladı ve ölmeyeceğini gösterdi. Artık yavaş yavaş büyümeye başladı.

 

Evet artık topraktaydı ve büyüyüp bizlere meyve verecekti. Kimbilir ne zaman. Çünkü fide haline getirmek bile bi dünya zamanımı almıştı. Fakat gördümki, benim tahminimden çok daha hızlı büyüyorlar.

Aşağıda yaklaşık birer hafta arayla çektiğim resimleri görünce fark edeceksiniz.

 23 Mayıs tarihindeki durum. 4 gün içinde toprağa alıştığı ve artık güçlenmeye başladığı görülüyor.
2 Haziran tarihinde artık çiçek açmış ve hıyar verecek gibi durmaya başlamıştı. Evde herkeste bir heyecan başladı. İlk defa kendi yetiştirdiğimiz bir şeyi yiyecektik.

 

9 Haziran  tarihinde artık hıyar iyice belirginleşti ve meyvası gözle görülür bir şekilde büyümeye başladı.

Yukarıda göreceğiniz üzere yaklaşık 2 cm boyunda olmuştu. İnanılmaz bir şekilde çok hızlı büyüyordu.

17 Haziran geldi ve artık bizim hıyar koparılacak duruma geldi. "Belki gelmedi ama biz dayanamıyorduk." Aşağıdaki resim bizim yetiştirdiğimiz ilk hıyarın son resmidir.

 

Evet, Şubatta başlayan tohumdan meyvaya kadarki süreç Haziran'da sona erdi ve ilk hıyar koklaya koklaya midelerimize girdi.

Tabi bu süre zarfında sadece hıyar yetiştirilmedi, domates, cherry domates, biber, maydanoz, havuç ekerek onlardanda meyveler aldık.

Tohumdan yetiştirilen hıyar, benim, Özlem ve çocuklar için çok güzel bir deneyim oldu.

Atlamadan şunuda söyleyeyim, bahçe ve bitkiler hakkında hiçbirşey bilmeden başladığım bu yolculukta en büyük bilgi aldığım, tecrübelerinden faydalandığım http://www.agaclar.net internet sitesindeki Balkonda Sebze Yetiştirme forumundaki herkese çok teşekkür ederim.

25 Temmuz 2007 Çarşamba

Evrim Dergisi Yayın hayatını bitirdi

Yaklaşık 2 yılı aşkın bir süredir yayın hayatında olan İşletmelerde Evrim dergisi Temmuz 2007 tarihinde son sayısını yayınladı.

Benimde 2006 yılı Eylül ayından beri her ay düzenli Dışkaynak konulu yazılarımın yayınlandığı bu dergi, sektöründe pekçok bilgi paylaşımını sağlamıştır.

15 Temmuz 2007 Pazar

Hıyar'ın öyküsü - Bölüm 2

Evet, hıyarları yoğurt kabına ektim ve devamlı su püskürttüm. Sonuçta çimlendiler. İnanılmaz bir his, ilkokuldaki pamukta fasulye yetiştirdiğim günlere geri döndüm.

Yavaş yavaş büyümeye başlayan tohumun artık gözle görülür bir şekilde boyu uzamaya başladı ve kendi başına ayakta duramayacak hale gelince hemen yanına bir adet çubuk dikmek gerekti. Hemen mangalda kullandığım tahta şişlerden buldum ve uzayan hıyarın yanına diktim ve iple bağlayarak ona tutunmasını sağladım.

Tahta şişler ne çok işe yaradı, normalde onları mangalda tavuk şiş yaptığım zaman kullanıyordum. Bu sefer başka amaca hizmet ediyorlar.

Bitkilere su verilir diyerek devamlı su verince işte böyle uzuyorlar ve yoğurt kabında çiçek açıyorlar. Çiçek açması demek aslında meyve vermesi anlamına geliyor ama bizimki sıkıntıdan çiçek açtı zannedersem.

Benim yapmam gereken, havalar biraz ısınmaya başladığında yoğurt kabından çıkartıp toprağa dikmem lazımdı ama iş bilmemezlik ve ilk defanın verdiği tecrübesizlikle sanki toprağa diksem ölecekler korkusuyla uzunca bir müddet yoğurt kabında yaşadılar.

Yaşadılar çünkü öncesinde diktiğim bütün hıyar tohumları boyunlarını büktü ve öldüler, elimde kala kala 2 tane kaldı. Onlara gözüm gibi bakıyorum ve ölmemeleri için elimden geleni yapıyorum.

Artık havalar ısınmıştı ve benim büyüttüğüm bu iki fideyi toprağa dikme zamanım gelmişti.

10 Temmuz 2007 Salı

Tedarikçi İlişkilerimiz ve dış kaynak kullanımı (Evrim Dergisi Temmuz 2007)


İşimizin gereği olarak devamlı iletişim halindeyiz. Kimi zaman alım yaparken, kimi zaman satış yaparken, kimi zamanda ekibimiz ile birlikte çalışmalarımızı yürütürken. Bu noktada üzerinde en çok düşünmemiz ve çalışmamız gereken husus ilişki yönetimi olarak karşımıza çıkmaktadır.


Dışkaynak kullanmaya başladığımız günden itibaren en önemli ilişkimiz, hizmet aldığımız firma ile yürüttüğümüz işlerin sürekliliğini sağlama esnasında karşılıklı olarak mutabakata varma noktasıdır. Çünkü dışkaynak sağlayıcı firma yapmakta olduğu çalışma ile şirket içinde bir hizmeti gerçekleştirmekte ve şirket çalışanlarıda bundan fayda sağlamaktadırlar. Hizmette olan en ufak bir aksama öncelikle dışkaynak firması ile ilişkileri yürüten departmana iletilmekte, sonrasında ilgili organizasyonun firma ile mutabakata varması gerekmektedir.


Bu sürecin yürütülmesi esnasında oluşacak sıkıntıları yönetmek, her iki yapı arasında uyumlu birliktelik olması durumunda çok kolay halledilebilmektedir. Sıkıntıları giderme noktasında tarafların birbirleriyle ilişkileri gerginse, ilişkiyi yürütme esnasında zorlanılıyorsa, hele hele konu yapılmış olan sözleşmenin maddelerine atıfta bulunulacak noktaya geldiyse artık durup tekrar düşünmek gerekmektedir.


Dışkaynak temini sağladığımız firma ile hizmet alımları esnasında yaptığımız çalışmalarda kimi zaman firma direk olarak şirket içi çalışanlarla temasta olabilir, eğer Bilgi Teknolojileri konusunda hizmet alımı varsa BT çalışanları ile görüşüyor olabilir. Her halikarda iç müşterinin dışkaynak sağlayıcısı firma hakkında olan izlenimleri devamlı surette takip edilmeli, olası şikayetler hemen firma ile paylaşılmalı ve memnuniyetsizliğin giderilmesi konusunda çalışılmaldır.


Dışkaynak firmasının hizmetini gerçekleştirdiği esnada kullanmakta olduğu çalışanlarının yeterlilikleri sorgulanmalı ve olası bir hizmet aksamasına önceden müdahele edilmelidir. Eğer bir yetersizlik görülüyorsa ilgili kişilerin eğitimlerle desteklenmesi sağlattırılmalı yada konusunda uzman kişilerin bu hizmeti vermesi için firma ile görüşülmesi lazımdır. Dışkaynak firması ile sözleşme yapılması esnasında bu konu kesinlikle atlanmamalı ve sözleşme maddelerinde hizmeti verecek olan kişilerin yetkinliklerı kısmı çok iyi hazırlanmalıdır.


Sözleşmelerde belirtilmiş olan kritik perfomans göstergelerinin takibi bir an olsun elden bırakılmamalıdır. Periyodik olarak göstergeler incelenmelidir. İyileşmelerin devamlılığı konusunda firma ile mutabakata varılmalıdır. Düşük performansın sergilendiği zamanlarda firma ile görüşerek oluşan durumun iyileştirilmesinde birlikte çözüm yolları bulunmalıdır. Kimi zaman hizmet veren kişilerle hizmet alan kişiler arasında oluşabilecek yanlış anlaşılmalar hizmetin kalitesini etkileyebilmektedir. Bunun fark edilip yönetilmesi lazımdır.


Dışkaynak firması ile yapılan anlaşmalar belirli süreli olacaktır. Unutulmaması gereken her anlaşmanın bir başlangıcı ve birde sonu vardır. Kaynak yöneticisi olan kişi her zaman dışkaynak firmaları ile sözleşme süreleri konusunda çalışması lazım. Sürenin bitmesi durumunda yenilenme şartlarını konuşmalı. Yeni dönemde hizmet alımında farklılaşmalar varsa bunları firma ile paylaşmalıdır. Gerekiyorsa tekrar bir alım süreci başlatmalı ve diğer firmalarıda değerlendirerek en doğru seçimi yapmalıdır.


Tabiki her anlaşma neticesinde parasal bir sonuç doğrucaktır. Dışkaynak firmasıda para kazanmak için çalışmakta, hizmet alan firmada maliyetlerini düşürme amacı taşımaktadır. Bu noktada kaynak yöneticisi kişi sadece iş yada hizmet ile alakalı konuları çalışmamalı, anlaşmanın finansal boyutunuda takip etmelidir. Kimi zaman yapılan sözleşmelerde eksik kalan, atlanan yada göz ardı edilen kısımlar çıkabilmektedir. Dışkaynak firması hizmetini icra ederken bu hususlardan dolayı hizmetini yapmakta zorluk çekebilir. Kaynak yöneticisi ortaya çıkan durumu yönetmeli ve firma ile ortak bir yol bulmalıdır. Bunu yaparken mali açıdan işi takip etmeli ve ödeme planları konusunda yönetimle mutabık kalmaldır.


Yukarıda bir kısmı anlatılmaya çalışılan tedarikçi ile olan ilişkilere bakınca, çok basit, sadece alım satım ve tüketim sürecinin olduğu gibi bir ilişki şekli çıkmamakta aksine çok bilinmeyenli bir denklem ile karşılaşılmaktadır. İlişki esnasında yapılan her bir hareket söylenen her bir söz iki kere düşünülerek söylenmelidir.


Sonuç olarak, dışkaynak alım hizmetini sağlayan firma ile bu hizmeti alan firma arasında çok sıkı bir ilişki bulunmalıdır ve bu ilişkinin düzgün yürütülmesi hizmetin kalitesini yükseltecektir. Kalitenin artması hizmeti alanlarda mutluluk yaratacaktır ve doğal olarak maliyetlerin azalmasına yansıyacaktır.

5 Temmuz 2007 Perşembe

Yayına başladım


İnternet dünyası merhaba,


Uzunca zamandır yapmak istediğim kendi blog'uma yazılarımı koyma ve yayınlama işini dün gerçekleştirdim.


Stumble ile rastgele girdiğim bir sitede, popüler açık kaynak kodlu 25 Windows uygulamasında Zoundry blog writer programını gördüm.


Yükledim ve herşey başladı.




Bir Hıyar'ın Öyküsü


Herşey Koçtaş'ta gördüğümüz albenisi çok güzel paketlenmiş tohumları almakla başladı. Tarih Şubat 2007. Kış mı değil, bahar mı o da değil, aldık tohumları. Geldik eve nasıl ekileceği bilgisi poşetin arkasında yazıyor ama bahçe işiyle uğraşacağız öyle poşet arkası yazanlarla olmaz. Bilgiye ihtiyaç var, girdik internete bi dünya yazı ve içlerinde en güzel site http://www.agaclar.net forum alanında balkonda sebze yetiştirme. Kesin okunması yazıması takip edilmesi gerekiyor.


Picture001.jpg Tam zamanında bulmuşum siteyi. Çabucak okudum ve bir sürü bilgi sahibi oldum. Okuduklarımla giriştim ekime. Hemen söylenenleri yaptım. Tohumları ıslattım, onlara yoğurt kabı buldum, torf ayarladım, bir santimetreyi ölçtüm, toprağa yerleştirdim tohumları ve üzerlerini güzelce örttüm. Tüm bu olayların oluş tarihi Şubat 2007. Yeni bir dünyaya girişin miladı.


Picture027.jpg Herşey güzeldide okuduklarımda tohumları ne kadar aralıkla dikeceğim konusunda bir bilgi bulamamıştım. Aslında sonradan farkettiğim bir olaydır bu. Tutumlu davrandım ve aldığım tohumların yarısını ekeyim istedim. Ne olur ne olmaz, beceremezsek tekrar deneriz. Aldıklarımın yarısın kullandım ve aşağıdaki şekilde tüm hıyar tohumlarını güzelce ektim.


Tutumlu olduğum yer sadece tohum değil, kabın yarısınada biber ektim. Devir hesap devri. (Herşey tecrübe)


Tohumlarda öyle alalale tohum değil Anadolu F1 özel tohum, hızlı büyüyen, sulu, sırık, çabuk mahsül veren.




Picture049.jpg Heyecanlıyız biran evvel hıyar yetiştireceğiz, heves ettik. Ekim bitti, okuduklarıma göre ekim sonrası üzerleri örtülmeli, arada bir fıskıye ile su verilmeli. Bütün alet edavet hazırlandı. Eskiden kullanılmış camsilin artık yeni bir görevi var. Yetiştireceğimiz hıyarlarda onunda payı olacak. Tüm sulamalar püskürtme yöntemiyle cam sil ile olacak. Ekim sonrası poşetten sera yaptık ve artık kendi yetiştirdiğimiz salatalıkları yiyebileceğiz.


Sebzecilik mesleğine giriş tarihi 19 Şubat 2007.


Evde Beyaz Şarap Yapımı

via IFTTT