Üretim yapan firmalar daha az maliyetle ürünlerini ortaya çıkarmak için pekçok konuda iyileştirme faaliyetlerinde bulunmaktadırlar. Bunlar içinde üzerinde en çok konuşulan ve tartışılan konu tedarik zinciri süreçlerinde yapılacak olan çalışmalarını içermektedir.
Genelde bu süreçler dikkate alınırken her zaman için hammadde tedariği, alım süreçleri, alım fiyatları, kalite kontrol bilgileri konuşulmakta. Daha kısa zamanda bu süreç nasıl gerçekleştirilebilir, daha ucuz maliyetlerde nasıl temin edebiliriz diye çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar esnasıda akla gelmeyen konu bilgi teknolojileri olarak ortaya çıkmaktadır yada bilgi teknolojileriyle bu sürecin nasıl sağlanacağı sonlara doğru akla gelmektedir. Nede olsa şirket içi kahraman bilgi işlem çalışanları işi halledecektir.
Bilgi işlem departmanına konu, iş bitmiş, süreç belirlenmiş, yapı kurulmuş bir vaziyette gelir. Herşey bittiğine göre artık süreci bilgisayar programlarıyla desteklemek gerekmektedir diye talep gelir. Süreçle ilgili olarak BT tafındaki işlerin ne zamana yapılması gerektiği sorusunu soran BT yöneticisine ise verilen cevap tüm şirketlerde aynıdır. “Ay başında devreye alıyoruz, aslında dün bitmeliydi ama bekleyebiliriz”.
Gelde işin içinden çık. Helebirde yapılması gereken çalışma sadece bir departmanı değil birden çok departmanın süreçlerini kapsayacak genişlikteyse, kolay gelsin yapana.
Bundan sonraki süreç klasik olarak şöyle işler. Bilgi işlem yöneticisi kendisiyle çalışanlar içinden özel bir ekip hazırlar. Bu ekibe güzel bir konuşma yapar. “Şirketin bize ihtiyacı var, bizim yapacaklarımızla bu şirket daha ilerilere gidecek, sizler bu şirketin en önemli kişilerisiniz, biliyorum iş bize geç bildirildi ama ben sizlere güveniyorum, hep beraber bu işinde üstesinden geleceğiz. Hepimize kolay gelsin”.
Artık süreç başlamıştır, önce analiz için işin sahibine gidersiniz anlat bakalım ne istiyorsun diye, gelen cevap sadece üç satırlık bir analiz dökümanı oluşturur, zaten bilgi işlem tüm tüm süreci biliyordur sadece ufak tefek değişiklikler yapılacaktır. Şeklinde bir açıklamadır ama programcının gözleri büyümüştür, çünkü istenen şeyler, kurgulanmış sistemi kökten değiştirecek taleplerdir. Çok fazla direnmek işe yaramaz, istenilen yapılacaktır çünkü bunlar yapılmazsa ortaya çıkacak işin kullanılması mümkün olmayacaktır ifadesi söylenmektedir
Hem zaman kısıtı var, hem analiz çok detay değildir. Yapılması gereken işin çatısı belli ama içindeki kısmın, kurgulanacak işlerin mimarisi tam net değildir. Türkiye’deki eğitim sistemi gerçeğiyle programcılar aslında birer süreç uzmanıdırlar, süreç sahibi kadar süreci bilmektedirler ve neye ihtiyaç olduğunu onlar kadar tahmin edebilmektedirler. Bu nedenle üç satırlık analiz bile yapılacaklar için yeterli olmak zorundadır.
Çalışma başlar, hemen hemen her şirketteki bilgi işlem departmanında olduğu gibi, ışıklar artık çok geç sönmekte yada sabah kadar sönmemektedir. Geceli gündüzlü programlar yazılmaya, çıkan sonuçlar kullanıcılara gösterilmeye başlanır. Kullanıcılarda programın renklerine, tek bir düğmede bütün işleri yapmasına, içeriğindeki aksayan program hatalarına bakarak değişiklik taleplerini iletirler. Tüm düzeltmeler yapılır ve herzaman olduğu gibi beklenen aybaşına uygulama yetiştirilir.
Cuma günü son testleri yapılır ve gerçeklerle karşılaşılır, süreçteki esas önemli ihtiyaç atlanmıştır. Hemen anlizi yapılır ve geceli gündüzlü haftasonu şirkette kalarak tüm değişiklikler ve istekler gerçekleştirilir, pazartesi günü herkesin kullanımına açılır.
Kahraman bilgi işlem çalışanları girdiği savaştan gene bir zaferle çıkmıştır. Yöneticinin yaptığı konuşmadaki gibi kendilerine duyulan güvenin karşılığını vermişlerdir.
Yukarıda anlatmatya çalıştığım süreç genelde şirketlerde yürüyen düzeni göstermektedir. Aslında bakılırsa tüm yapılanlar, analiz, tasarım, geliştirme/uyarlama, test, entegrasyon testi ve canlı kullanıma geçiş aşamalaradır. İster uygulama geliştirme çalışması olsun, ister şirket içi başka bir sürecin kurgulanması olsun yapılanlar ana başlıklarıyla bunlarla birebir örtüşmektedir.
Sonuçta, tüm işler yapılıyor ama belirli bir disiplin altında olmadan gerçekleştirildiği için ortaya çıkan yapı başlangıçta yola çıkılan ihtiyaçlarla örtüşmüyor. Proje yönetimi şirketlerin hayatlarının ayrılmaz bir parçası olarak kurgulandığı zaman, geceli gündüzlü çalışmalar azalıyor, ihtiyaçlar tam ortaya konulduğu için beklenti netleşiyor, herşey dökümante olduğu için gelecek dönemlere ait kayıtlar bırakılabiliyor. En önemlisi proje başarıyla tamamlandığı için herkes kahraman oluyor.
1 yorum:
Bana 5.000.000,00 USD kredi veren kredi şirketi Diğer kredi yatırımcıları teklifimi ihmal ettiğinde ancak bay benjamin lee bana başarı kredisi verdiğinde. doğrudan kredi finansmanı ve yatırım açısından projeye giriyorlar. sermaye piyasası fonlarına erişim arayan şirketlere ve bireylere finansman çözümleri sağlarlar, projenizi finanse etmenize veya işinizi büyütmenize yardımcı olabilirler .. E-posta İletişim ::::
247officedept@gmail.com
+ 1- (989-394-3740) 'a whatsapp Numarasına yazın
Yorum Gönder