9 Ocak 2008 Çarşamba

Bilgi Teknolojileri hayatımızın bir parçasıdır.

Günümüzde bilgi teknolojilerinin kullanım alanına baktığımızda artık hayatın her noktasında bizlerle birlikte yer aldığını çok rahat görebiliyoruz. Özellikle iletişim konusunda teknolojilerin bize sunduğu imkanlar uzakları yakın etmekte inanılmaz imkanlar sunmaktadır.

Çok uzak değil 90’lı yılların başında PC’lerin kullanımının hızla artmasıyla birlikte, öncelike iş hayatında başlayan bilgisayar kullanımı hemen ardından evlerde kişisel ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak artış gösterdi.

İlk dönemlerinde bilgisayar sahibi olmak ağırlıklı olarak bireysel oyun oynamakla eşdeğer görülüyordu. Hatta aileler çocuklarına “oyun oynamayacaksan bilgisayar alayım” diyordu ama oyun dışında hangi amaçla kullanacağı söylenmiyordu. Aslında gizli bir amaç vardı, derslerinde yardımcı olması. Tabiki bilgisayar içinde program olmadan herhangi bir amaça hizmet etmiyor, yazılımların gelişmesi bu talebe bağlı olarak hızla artmaya başladı.

İlk dönemlerde bilgisayarın iş hayatında olması, buradaki kontrolün sadece bilgi işlem departmanında olması, çoğunlukla merkezi uygulamaların şirkete özel olarak geliştirilmesi ve bunu yapacak olan insanların sayısının az olması, bilgi işlem departmanlarında çalışanları özel kişiler durumuna getirmişti. Fakat bu saltanat çok uzun sürmedi, süremedi. Süreç o kadar hızlı ilerlediki 90’ların ortasında internet hayatımıza girdi, insanlar oradan bilgiler edindi, bunları işlerinde kullanmaya başladı ve bilgi işlem departmanlarından daha fazla şey istediler.

Artık çalışanlar kendilerine sunulanla yetinmeyip daha fazlasını talep eder şekle dönüştüler ve bilgi işlem departmanınında bunları sunar hale gelmesini istediler. Paralelinde okullardan yetişen öğrenciler, teknoloji üreticisi, yazılım üreticisi firmaların açtığı eğitimlere katılanların sayısının artmasıyla artık pekçok kişinin ortak kullandığı bir yapı oluşmaya başladı.

Bizim çok güzel bir atasözümüz olan ‘Bir elin nesi var iki elin sesi var’ ifadesi ve kültürümüzdeki ‘imece’ kelimesinin anlamı aslında BT dünyasında çokça kullanılan Açık Kaynak adı altında birleşti ve bu oluşumlar gittikçe çok taraftar bulmaya başladı. Hele birde Linus Torvelds’in Linux’u herkesin geliştirmesine imkan verecek şekilde lisanslamasıyla birlikte, bu konuda çalışan insanlar yokuşun başından yuvarlanan kartopunun gittikçe büyümesi gibi katlanarak çoğaldı.

Bugün geldiğimiz noktada internet heryerden erişime imkan verecek araçlarla desteklenmekte, kahve içilen salonlardan, hastanelere kadar heryerden erişilebilmekte. İstediğiniz herkonuda açık kaynak koduyla geliştirilmiş uygulamalara erişme ve bunları kullanma hakkında sahipsiniz.

Pekçok uygulama geliştirme platformuna ulaşmak mümkün, bunlarla ilgili eğitimlere ve dökümantasyona hemen sahip olabiliyorsunuz. Aklınızda olan programları geliştirebiliyorsunuz. Kendi sayfanızı internet üzerinden ücretsiz olarak oluşturup, resimlerinizi saklayabileceğiniz ücretsiz hizmetleri alabiliyorsunuz. Kendi televizyon ve müzik yayınızı yapabiliyorsunuz. Tüm bunlara erişmek için illa bir bilgisayara ihtiyacınız yok, cep telefonuyla bile bunları yapabilir duruma geldik.

Evlerde bilgisayarın kullanılmasıyla birlikte, sadece belirli bir yaş grubuna aitmiş gibi görünen bu aletler evde yenidoğan çocuklarla gittikçe öğrenilme yaşı çok çok gerilere gitmeye başladı. Eminimki pekçok evde 3-4 yaşlarında çocuklar aileleriyle birlikte gördüğü bilgisayarı kullanmak için çaba gösteriyor, hatta kullanıyordur. Bu esnada yazılım geliştiricilerde kullanıcı yaşının 3-4 olduğunu düşünerek programlar geliştiriyorlar.

Başlangıçta iş ve oyun arasında gidip gelen kullanıcılar, bugün oyunlarını ve işlerini, yüzlerini hiç görmedikleri dünyanın öbür köşesindeki kişilerle birlikte yürütüyorlar. Elde taşınır cihazlarla (artık bunlara elbilgisayarı yada telefon demek yanlış olur) nerede olursanız olun sevdiklerinizle iletişim kurmanız, onlarla mesajlaşmanız ve yaşadıklarınızı paylaşmanız çok doğal bir hal aldı. Bunları kullanmak, hizmetlerden faydalanmak içinde artık üniversite bitirmenizede gerek kalmadı. Artık program yazanlar sadece bir kaç tuş ile istediğinizi yapacağınız programlar geliştirmeye başladı.

Evet, önceleri sadece iş yerinde belirli bir grup insana hitap eden bilgi teknolojileri artık evlerdeki yeni doğan çocukların ilk tanıştığı oyuncaklar olmaya başladı. Bizlerin bilgisayar ile tanışma yaşı ile bugün gelinen noktayı, bugünün bebeklerinin oyuncak olarak kullandığı bilgisayarın 18 sene sonraki halini kim hayal edebilir.

Hiç yorum yok:

Evde Beyaz Şarap Yapımı

via IFTTT